Hopen
Kart

Hopen

Hopen er en 33 kilometer lang øy som tilhører Svalbard. Den ligger avsidesliggende til i Barentshavet 185 kilometer sørøst for Spitsbergen.

Lang og smal

Hopen er fredet som naturreservat. En liten bosetning på en håndfull mennesker er stasjonert der. Hopen har en svært avlang form. På det smaleste er øya bare 500 meter bred og maksbredden er kun rundt 2 kilometer. Det høyeste fjellet er Iversenfjellet på 370 meter over havet.

Sannsynligvis var det den engelske hvalfangeren Thomas Marmaduke som oppdaget øya i 1613. Han ga øya navnet Hope Island, sannsynligvis etter skuta hans, «Hopewell».

På russiske kart har Hopen fått navnet Ostrov Nadezdy (Håpets øy) eller Pjotigarje (De fem topper). Tyskerne har kalt øya Hoffnungs Insel (Håpets øy) eller Walross Insel (Hvalrossøya). Engelskmennenes navn har vært Hope Island eller Sea Horse Island (Hvalrossøya).

Hopenfjellene oppsto for ca. 200 millioner år siden.

Isbjørn er en vanlig gjest på Hopen. Den er nysgjerrig og ønsker blant annet å undersøke oppreiste staker og stenger. I tillegg til isbjørn kan man støte på hvalross, kobbe, snadd og polarrev.

Under andre verdenskrig bygget tyskerne en meteorologisk stasjon i Husdalen på den sørøstlige siden av øya. Stasjonsbygningene brukes i dag av Norge og utgjør den meteorologiske stasjonen Hopen radio.

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler