Øglegraverne
Kart

Øglegraverne

Hurtigruten Svalbard er en av hovedsponsorene for Jørn Hurum og Øglegraverne fra Naturhistorisk Museum, og har som takk fått en slekt oppkalt etter oss - Spitrasaurus!

Forskningsturisme

Alternativ tekst

Helt fra starten i 2007 har Hurtigruten Svalbard (tidl Spitsbergen Travel) samarbeidet tett med Øglegraverne. Jørn Hurum og hans team har hver sommer hatt utgravninger i Isfjorden, en liten båttur fra Longyearbyen. Hit har vi tatt med turister, som har fått personlig omvisning av Hurum i utgravningsområdet. Det har vært et eventyr å få besøke dette enorme prosjektet, som er unikt på verdensbasis.
Les alt om prosjektet her

Nye arter

Alternativ tekst

Siden starten gang har Øglegraverne gravd etter øgler i åtte somre, og mer enn 40 skjeletter har blitt samlet. Forskningen på dyrene pågår, og allerede har det blitt beskrevet en rekke nye arter av svaneøgler og fiskeøgler, samt økosystemet de levde i. Et internasjonalt forskerteam ledet av Jørn H. Hurum og Hans Arne Nakrem fra Naturhistorisk Museum publiserte i 2012 de første vitenskapelige resultatene fra åtte år med utgravninger på Svalbard.

Nye utgravinger

Alternativ tekst

I 2014 reiste Øglegraverne til Isfjorden på Svalbard for å kartlegge eldre øgler, fra tidsperioden trias. Fiskeøgler fra Svalbard er godt kjent fra før, men mange spørsmål må besvares for å forstå den tidligste evolusjonen til både fiskeøgler og svaneøgler, samt miljøet de levde i. Ekspedisjonen i 2014 var en stor suksess, og legger grunnlaget for videre utgravninger og forskning i årene som kommer.

Spitrasaurus

Alternativ tekst

Slekten Spitrasaurus er oppkalt etter Spitsbergen Travel (nå Hurtigruten Svalbard) som har støttet prosjektet hvert år siden 2007. Svaneøglene i Spitrasaurus-familien har den lengste halsen hos en svaneøgle fra jura noensinne (Spitrasaurus wensaasi).

Vi er selvsagt svært stolte av å ha fått en slekt oppkalt etter oss, og har laget en lekeutgave av Spitrasaurusen som du får kjøpt på våre overnattingssteder (se bilde).

Her kan du lese mer om Spitrasaurusen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Spitrasaurus

Bli med på fossiltur

Alternativ tekst

Vi har tre turer som fokuserer på utgravninger og fossiler:

I perioden hvor Jørn Hurum og Øglegraverne er i felt kan du bli med dit sammen med oss:
Isfjordsafari i øglenes fotspor 

Bli med til området hvor Hurum & Øglegraverne har gjort sine utgravninger:
Isfjordsafari med fossiljakt 

Skriv ut

Kjekt å vite