Med Hurtigruten som eier
Kart

Reiselivspionerer

Hurtigruten Svalbard, tidligere Spitsbergen Travel, eies av Hurtigruten. Selskapet har en lang fartstid på øyriket. Det var nemlig Hurtigruten som startet organisert turisme på Svalbard i 1896, med eksklusive cruise og et nybygd hotell.

Sportsruten fra Hammerfest til Svalbard

De første turistene som kom til Svalbard var rike europeere som dro på jakt og skrev bøker om det. Deres formidling banet veien for cruiseturismen på øygruppa. I 1896, tre år etter at han grunnla Vesteraalens Dampskibselskab (senere omdøpt til Hurtigruten), startet Richard With "Sportsruten" som gikk fra Hammerfest til Svalbard.

Verdens nordligste hotell

Samme år satte selskapet opp et prefabrikert hotell i Longyearbyen. Huset hadde plass til 30 gjester og var verdens nordligste hotell. Her kunne cruiseturistene få stemplet postkortene sine og lese den lokale avisen Spitsbergen Gazette, som kom ut på norsk, engelsk og tysk. To år senere ble turistruta lagt ned og hotellet solgt til gruveselskapet Arctic Coal. Bygget ble brukt som butikk, før det ble brent av tyskerne i 1943. Selv om hotellet ikke var lenge i drift, var det viktig som et norsk fremstøt i området før gruvedriften tok til for alvor.

Etableringen av turisme i Longyearbyen

Området der hotellet stod heter fremdeles Hotellneset, og flyplassen ligger like ved. Turisme er i dag en av tre hovednæringer på Svalbard, noe etableringen av Spitsbergen Travel (Hurtigruten Svalbard) i 1989 gjorde mulig. Nok en milepæl fant sted i 1995, da Svalbard Polar Hotel åpnet. Det lever i dag i beste velgående som Radisson Blu Polar Hotel – eid av Hurtigruten Svalbard. Ringen ble sluttet i 1992, da Hurtigruten kjøpte Hurtigruten Svalbard. Les mer om Hurtigruten her

Skriv ut

Kjekt å vite