Hvem var Longyear?
Kart

Hvem var Longyear?

Man kan tro at Longyearbyen har sitt navneopphav fra et "Long year" - et langt år - men opphavet stammer fra en rik forretningsmann fra USA som hadde et våkent øye for naturressursenes økonomiske muligheter på 78 grader nord.

På besøk til Svalbard

Året er 1901. Skipet ”S/S Augusta Victoria” er på vei til Svalbard. Ombord er John Munro Longyear (1850 – 1922) med sin kone Mary og deres fem barn. Longyear er en rik forretningsmann fra USA, med interesser i gruver, jernbaner, skogbruk, tømmerhandel, eiendommer og bankvirksomhet. Han er en kunnskapsrik mann, både bereist og belest, og engasjert i politikk og historie. Selv om han er på ferie i landet med de kalde kyster, har han et våkent øye for naturressursenes økonomiske muligheter.


John Munro Longyear
John Munro Longyear - grunnleggeren av Longyearbyen

15. juli går Longyear i land på Advent Point, eller Hotellneset som det het da, og én måned senere er en gjeng nordmenn fra Trøndelag på besøk og gjør beslag på et gruveinnslag i fjellsiden ved Blomsterdalen ovenfor Hotellneset. De er på utkikk etter kull og rikdom. Longyear-familien sitt besøk i Arktis blir som turister denne gangen, men interessen er vekket for Svalbard.


Longyear City i Advent Bay
Longyear City i Advent Bay i 1906

To år senere kommer Longyear tilbake til Norge og vurderer partnerskap i jernmalmgruvene i Kirkenes. Men Longyear er bitt av ”Svalbardbasillen”, og kan ikke glemme den arktiske øygruppen. Her var det muligheter, og han drar tilbake til Svalbard hvor han tilbringer 36 timer i Adventfjorden. Her samler han kullprøver fra Trondhjem-Spitsbergen Kullkompagnis innslag i Blomsterdalen og i fjellsidene. Tilbake i USA gir analyse av kullet positive resultater.


Longyear etablerer selskaper Ayer & Longyear, og starter forhandlinger om overtakelse av trønderselskapets anneksjon. I 1905 blir det inngått avtale, og de amerikanske forretningsmennene John Munro Longyear og Frederick Ayer etablerer The Arctic Coal Company (ACC) som utvikler gruvedriften i området som etterhvert fikk navnet Longyear City, senere fornorsket til Longyearbyen. Eventyret er i gang, og dermed er grunnlaget for å etablere en av verdens nordligste byer i gang. En by som i dag har vokst seg frem til å bli en viktig portal for ekspedisjoner og turer i Arktis.

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler