Svalbard
Kart

Svalbard-litteratur

Det finnes mange gode bøker om Svalbard. Et abonnement på lokalavisen Svalbardposten er også en god investering for deg som skal til Svalbard.

Bøker om Svalbard

Det er skrevet mange bøker om øygruppen - om fangstfolk, eventyrere og polarforskere, og om flora, fauna, geologi og andre naturforhold. Vi anbefaler boken "Svalbards historie" av Thor Bjørn Arlov samt "Svalbard - vårt nordligste Norge", for en generell innføring.

Stor oversikt over Svalbard-litteratur

Hvis du har lyst til å lese om Svalbard før turen, kan vi anbefale følgende bøker:

Svalbards historie av Thor Bjørn Arlov
En populærvitenskapelig framstilling av øygruppas historie fra oppdagelsen i 1596 og fram til våre dager. Boka legger vekt på å vise de lange linjene og sammenhengene i Svalbards historie, og er delt inn i tematiske kapitler som omhandler alt fra fangst og fiske til politiske forhold.

Svalbard - en ferd i fortidens farvann av Thor Bjørn Arlov og Per Kyrre Reymert
I det som kalles Europas siste villmark har mennesker etterlatt seg en rekke spor etter fire hundre års virksomhet. Kulturminnene kan være mer eller mindre synlige i terrenget, men i hvilken grad preger de landskapet? Forfatterne reiste med båt langs Spitsbergens vestkyst på leting etter kulturlandskapet, og forteller i denne boken med tekst og bilder om det de fant.

The Place Names of Svalbard, utgitt av Norsk Polarinstitutt
Denne boka ble gitt ut første gang i 1942, og er et uunnværlig hjelpemiddel for Svalbard- og historieinteresserte. Stedsnavnene forteller mye om øygruppas fascinerende og dramatiske historie. Med denne boka som oppslagsverk har du underholdning til hele Svalbard-oppholdet.

Svalbardblomster av Olav Gjærevoll og Olaf I. Rønning
Over 50 forskjellige arter i flotte fargebilder med beskrivelse av utbredelse og egenskaper.
Finnes i engelsk, tysk og norsk versjon.

Norges Nasjonalparker: Svalbard av Stein P. Aasheim
De syv nasjonalparkene i det nordligste Norge utgjør nesten en fjerdedel av det totale landarealet på øygruppen. Boka gir god oversikt over historien, naturen, turmuligheter og de spesielle regler og lokale forhold du må være oppmerksom på om du planlegger en tur til en av nasjonalparkene på Svalbard.

Dette er den syvende i en serie bøker om Norges nasjonalparker og landskapsvernområder. Serien er et samarbeidsprosjekt mellom Den Norske Turistforening og Statens naturoppsyn/Direktoratet for naturforvaltning.

Les mer om Svalbards nasjonalparker

Svalbard – med røtter i permafrost av Synnøve Haga
Med røtter i permafrost byr på Svalbardopplevelser slik bare en mangeårig svalbardbeboer kan gjøre det. Gjennom poetiske tekster og storslåtte foto skildrer Synnøve Haga møter med isbjørn og uvær, det arktiske lyset, polarnatten og friluftslivet gjennom året.

Svalbard – Polarlandet av Pål Hermansen
Denne boka tar mål av seg til å gi en samlet framstilling av Svalbard i tekst og bilder. Bildene er sentrale. De er ikke bare illustrerende, her er også bilder som gir næring til fantasien, bilder som gir rom for assosiasjoner, tankespinn og drømmer.

Svalbard - Et eventyrlig polarliv av Kjell-Reidar Hovelsrud
I denne boka tar Svalbard-veteranen Kjell-Reidar Hovelsrud oss med til ødemarken og deler sine mest spesielle historier gjennom 30 år. Her er vakre naturskildringer, dyrehistorier, glimt fra Svalbards historie, kampen mellom den lille mann og maktapparatet og filosofiske betraktninger - boken har stor spennvidde. Hovelsrud forteller om sine spennende opplevelser, og humoren er aldri langt unna. Boken er illustrert med forfatterens private bilder.

Svalbard - Fangstfamilien på 79° av Stein P. Aasheim, 2003
Fire mennesker – to foreldre og to barn - ett år i en fangsthytte 25 kvadratmeter stor, på 79 grader nord. En fortelling om en familes kår og muligheter når man bare har hverandre, en liten hytte og en lite gjestmild natur nord på Svalbard. Ingen vet hva de går til. Ett år, fra sommer til sommer, gjennom midnattssol, mørketid, polarnatta og til lyset igjen, går beretningen.

Svalbard - vårt nordligste Norge av Torbjørn Torkildsen (red.)
Boken gir en innføring i Svalbards historie, natur og dyreliv, samtidig som den redegjør for øyrikets betydning i dag. Har litteraturliste og stikkordregister.

Alt Vel… - fangst og eventyr i isen av Kjell Berg
Dette er beretningen om jakt på ære og berømmelse og nye erobringer i polarhistoriens mest intense periode. Boka gir et innblikk i det eventyrlige slitet på Ishavet, der drømmer og håp gikk hånd i hånd med forlis og tragedier. I polarhistorien er drømmer og håp forenet med dramatikk og undergang, og glimt fra denne delen av nasjonens historie presenteres i denne boken.

Menn av is og kulde av Kjell Fjørtoft
Boka er ei beretning fra første halvdel av 1900-tallet. Den forteller om hvordan fattigdom og arbeidsledighet i Norge driver menn og kvinner til å overvintre på Svalbard og sette livet på spill. Boka handler også om naturen og om hvordan Svalbard ble norsk, storpolitikk og Norges forhold til Russland.


De fleste av disse bøkene finner du på ditt lokale bibliotek eller hos bokhandlerne. Svalbard Museum i Longyearbyen har over 200 boktitler å velge bland når det gjelder polarlitteratur, så spesielt interesserte er velkommen til å kontakte dem på www.svalbardmuseum.no eller telefon 79 02 64 90.

Kjartan Fløgstad: Pyramiden - portrett av ein forlaten utopi

Kjartan Fløgstad har skrevet et flott essay om Pyramiden som er utgitt i bokform med tittelen Pyramiden - portrett av ein forlaten utopi. Siri Hermansen har tatt fotografiene i boka.

Slik beskriver Fløgstad Pyramiden:
"Aleine og fortapt i den overmektige naturen har Pyramiden ein eineståande skulpturell og monumental karakter. Her står utkastet til ein bymessig utopi forlaten og i fritt forfall. Det at den er så liten og kompakt, gjer den særlig uttrykksfull. Og vi kan samanlikna. I forhold til den ettermoderne storbyen, som vrenger gatene og dei opne fellesareala inn mot den lukka og overbygde og strengt overvaka mallen i kjøpesenteret og hypermarknaden, vender Pyramiden seg den andre vegen, fåfengt mot fellesområde, gater og mot torget."

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler