Longyearbyen
Kart

Longyearbyen

I 1898 bygde Vesterålens Dampskipsselskap hotell på det som ennå kalles Hotellneset i Longyearbyen. Mennesker har lenge vært fascinert av det polare.

John Munroe Longyear

John Munroe Longyear og hans selskap Artic Coal Company grunnla stedet da de begynte å drive kull på Spitsbergen. Fra 1916 og til i dag er det Store Norske Spitsbergen Kullkompani som driver gruvene på øya.

Fra begynnelsen av 1990-tallet ble byen svært endret. Bare én gruve er fremdeles i drift rundt byen. Det er nå forskning, utdanning og ikke minst turisme som beskjeftiger de ca. 2000 menneskene som bor her.

Videoinntrykk fra Longyearbyen

Se og gjøre i Longyearbyen

Klimaet på Spitsbergen er mildt til å være så langt nord. Verdens nordligste permanente bosetting får hjelp av en sidearm til Golfstrømmen slik at det er levelig her. Samtidig er det et veldig tørt klima, noe som gjør vestkysten av Spitsbergen til et perfekt sted å komme til unike områder.

Dyre- og plantelivet rundt byen er kartlagt, og du kan se rein, rype, polarrev og kanskje isbjørn om du er heldig. Det er ikke tilrådelig å gå utenfor byen uten å ha med kjente.

Byen har de fleste fasiliteter og det er grunn til å merke seg antallet butikker som selger friluftsutstyr til tax-free priser.

Longyearbyen er utgangspunktet for alle våre utflukter, cruise og ekspedisjoner.Festivaler og arrangementer

To tusen innbyggere. Nok til å lage liv!

Det arrangeres en rekke arrangementer, festivaler og konserter i Longyearbyen. Kom hit da, og du treffer mange av oss som bor her.


Oktoberfest utgangen av september
Du trenger ikke dra til Tyskland for å drikke gylne halvlitere til momsfri pris! Smak deg gjennom et omfattende utvalg av skummende varianter, naturligvis akkompagnert av ompa-musikk.
Mer informasjon om Oktoberfesten finner du her.

Dark Season Blues ultimo oktober
Longyearbyen Bluesklubb er vertskap for en særdeles stemningsfull bluesfestival. Konsertene går av stabelen på den tiden av året hvor blues er på sitt beste: i mørketiden, i blåtimen.
Mer informasjon om Bluesfestivalen finner du her.

Kunstpause november
Kunstpause Svalbard er akkurat som navnet beskriver: en pause fra hverdag og rutiner med konserter, kunstutstillinger, foredrag, fotoutstilling og god mat i hele Longyearbyen! Arrangeres i samarbeid med lokale kunstnere, gallerier og verksteder.

Polarjazz begynnelse februar
Norges beste jazzutøvere og musikere besøker gjerne verdens nordligste jazzfestival! Musikken under Polarjazz er ikke bare tilpasset et jazzfrelst publikum, men byr på varierte musikkopplevelser i polarnatten.
Mer informasjon om Polarjazz finner du her.

Solfestuka uka rundt 8. mars
Solfestuka er kanskje det viktigste og mest kjærkomne kulturarrangementet i Longyearbyen. Etter mange måneders mørketid skal det selvsagt feires at sola kommer tilbake! Den 8. mars samles vi ved den gamle sykehustrappa på Skjæringa i minuttene før sola viser seg. En gledelig begivenhet for alle, uansett generasjon!

Svalbard Skimaraton siste lørdag i april
Vil du være tilskuer eller vil du delta? Et helikopter følger begivenheten fra luften for å være på den sikre siden. 42 kilometer med oppspilt slit. Norges eneste maraton som kan bli avbrutt av isbjørn.

Spitsbergen Maraton første lørdag i juni
Verdens nordligste maraton er populær både blant norske og internasjonale distanseløpere. På grunn av Golfstrømmen er det normalt plussgrader i juni, veiene er bare og sola skinner hele døgnet. Løp deg gjennom et unikt stykke Norge!Hurtigruten og Longyearbyen

Vesterålske Dampskipsselskap kjøpte et prefabrikert hotell i Trondheim i 1896 og fraktet det nordover til Longyearbyen.

Dette hotellet var sentrum for hurtigruteskipene som gikk nordover til Svalbard på sommeren med turister. Ærverdige MS Nordstjernen var den siste i en lang rekke av skip som gikk i Hurtigrutefart som også gikk til Svalbard, før MS Fram kom opp sommeren 2010.

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler