Mørketiden på Svalbard er en spennende tid!
Kart

Mørketiden

Svalbard i mørketiden er ikke bare et evig mørke! Nordlys, et hvitt, magisk landskap i måneskinn og den helt særegne polarnatt-stemningen gjør også denne tiden spennende for turister og fastboende.

Vinterlyset i nord

Vinterlyset i nord er fascinerende, vakkert og dramatisk. Det er flimrende grønne slør, rosa vinterrødme eller kaldt blått lys. Det er himmelfenomener, som har skapt legender, myter og historier.

Tussmørket

Ved siden av midnattssol og vintermørke gir også tussmørket (skumringen før mørket og demringen før lyset) en beroligende og avslappende stemning. Om vinteren varer tussmørket ofte et par timer hver dag. 

Når lyset gradvis kommer mot slutten av januar og i februar, er lysfenomenene ofte fantastiske, med rosa skyer og fjell. Nyansene av blått kan ikke gjengis. Menneskene i Norden var redde for denne tida, da de mente at tusser og troll beveget seg rundt i verden mellom mørket og lyset.

Polarnatt

Mørketiden byr på nordlys, måneskinn og den helt særegne polarnatt-stemningen. Mot slutten av januar skimtes de første antydningene til lys over fjellene i sør.

Datoer for mørketid i Nord-Norge og på Svalbard

Mørketid
Datoer for mørketid. (Astronomisk målt, varier med topografi)

Sted Siste soldag Første soldag
Longyearbyen 25. okt 16. feb
Nordkapp 18. nov 23. jan
Hammerfest 21. nov 21. jan
Vardø 22. nov 20. jan
Tromsø 25. nov 16. jan
Harstad 30. nov 11. jan
Svolvær 04. des 07. jan
Bodø 15. des 28. des
Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler