Turbeskrivelse: Nordlyssafari med hundespann
Kart

Turbeskrivelse: Nordlyssafari med hundespann

Det er noe rått og ekte over hundekjøring. Å være i ett med naturen samtidig som et solid antall hundekrefter drar deg raskt gjennom det arktiske landskapet.

Nordlyssafari med hundespann

Det er kanskje bråkete når du ankommer hundegården. Men i det øyeblikket hundene får sette av gårde blir det stille og alt du hører er suset fra hundesleden mens du flyr ut i det arktiske landskapet. 

Rått og ekte

Det er noe veldig rått og ekte over hundekjøring. Kanskje er det det historiske ved at dette var fremkomstmiddelet til pelsjegerne da de først kom til Svalbard for et par hundre år siden. Eller at urinstinktet til disse hundene minner mer om ulvens væremåte enn kjæledyrene vi er vant med hjemme. Eller så er det bare følelsen av å være i ett med naturen og samtidig kjenne på adrenalinet av å ha et solid antall hundekrefter som flyr av gårde foran deg. Greendog

Vi blir hentet i Longyearbyen med bil og kjørt ca. 1 mil innover i Adventdalen til hundegården Greendog. Den idylliske gården er plassert på en høyde med utsikt over Adventdalen, Gruve 7 og Bolterdalen bak seg. I Bolterdalen er det begrenset scooterkjøring, og det er den veien vi skal. 

Til tross for at det er nærmere 200 hunder på Greendog, har alle eget navn. Navn som Kylling, Speed, Bowie, Mjød og Metal. For det meste blandingsrase av grønlandshund og husky. Vi får hjelpe til å sele opp vårt eget hundespann og bli litt kjent med hundene våre, før vi får en gjennomgang på hvordan hundekjøring faktisk fungerer. Hundekjøring i Bolterdalen

”To bolt” er engelsk får å stikke av. Visstnok stammer navnet Bolterdalen fra da en av hestene til et engelsk ekspedisjonslag stakk av i denne dalen i 1896. Dalen går sørover fra Adventdalen, og idet vi suser ned bakken og innover fjellheimen virker det som at hundene er ganske gira på å stikke av dem og. Glade for å være i gang går det unna, og det tar ikke lang tid før man kommer inn i rytmen og kan nyte den fine naturen på alle kanter. Sola treffer tidligere her enn i Longyearbyen, og nå er det hakket før den spretter opp over horisonten. Enn så lenge er dagene farget av rosa-, lilla- og blåtimer. Bolterdalen er omringet av fantastisk natur og som en del av denne naturen kan man møte på både reinsdyr, rype og rev. 

Etter å ha fått prøvd både å kjøre hund og å sitte på sleden, bærer det hjemover igjen, og nå trenger hundene litt høye gledesrop for å komme seg opp den lange bakken vi kjørte ned. De lyder visstnok tonefallet i stemmen og responderer bra på glede og høye toner, noe som ikke er særlig vanskelig å få til i disse omgivelsene. Gledesropene faller naturlig, og det er nesten som om energien til hundene smitter over på oss bak sleden også. Hundekjøring er rett og slett en magisk opplevelse. 

Tilbake på gården blir det servert varm drikke med ”noko attåt”, men opplevelsen er ikke fullendt før man har vært en tur i hundegården og kost med det siste valpekullet! En liten advarsel dog; her får man så mye oppmerksomhet og kjærlighet at man fort kan ende opp med å la seg overtale til å ta med et nytt familiemedlem hjem til fastlandet!

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler