Min første jul på Svalbard
Kart

Min første jul på Svalbard

Anne har bodd i Longyearbyen i litt over to år, og allerede første julen valgte hun å tilbringe på øya. Mens venner og kollegaer reiste sørover fikk hun foreldrene og tvillingbroren på besøk – til det som skulle bli en helt spesiell julefeiring.

Samhold og julestemning

- Den største forskjellen fra jul på fastlandet var at her dro vi ut og spiste julemiddagen på Coal Miners’ Cabins. Jeg hadde aldri spist julemiddag på et hotell før, men de hadde disket opp med en stor julebuffet, med tradisjonell julemat og masse godt tilbehør.

Anne forteller at det var en mer «sosial» jul, enn det hun er vant med. Folk møttes på puben og på restaurant, og de familiære dagene med juleselskap utgikk.

Svalbard er et internasjonalt samfunn med 52 nasjonaliteter, og mange av disse hadde møtt opp til julegudstjeneste i kirken.

- Det var veldig gøy i kirken. Det var ordnet med live videooverføring fra Troll-stasjonen i Antarktis, og der satt folk i en hjørnesofa og vinket fra den andre siden av jordkloden. Presten Leif er en legende på Svalbard, og han holdt en veldig fin og fargerik julepreken.

Hun forteller om en lunsj hos noen venner i løpet av høytiden.

- Mens vi satt og spiste verdens beste julebrunsj med kortreist og selvfanget mat, fikk vi høre om en hyttenabo som satt alene. Det tok 10 sekunder før han var invitert med på gildet, og det viser litt av samholdet som finnes på Svalbard!

En gjennomsnitts «Svalbardianer» bor på øya i seks år, og det sier seg selv at det ikke alltid er like lett å dra hjem til familie spredd over hele verden. Anne tror at det er en av grunnene til at det er ekstra viktig at venner feirer sammen.

Hvilke juletradisjoner bare må du gjennomføre for at det skal bli jul?

- Julestrømpe om morgenen, men den kom med mor! Og så spiste vi rakfisk, og var på Villmarksaften på Camp Barentz lille julaften. Det var kjempefint å være der, med julestemning og nordlys.

Finnes det juletrær på Svalbard, da?

- Det finnes! Og de er veldig populære, ler Anne.

- Men, et eksempel til på det gode samholdet: det var noen som skulle på ferie, og de hadde lagt ut miksmasteren sin til utlån, i tilfelle noen trengte en miksmaster for å lage julekaker. Kan du tenke deg noe så hyggelig gjort?!

Anne sier at familien synes det var veldig fint å feire jul på Svalbard.

- Jeg tror mor synes det var deilig å slippe julevask, baking og masse styr med forberedelser. Vi hadde skikkelig julestemning, men det var mindre stress over det hele. Og det var så vakkert med polarnatta og nordlys. Mamma satt i vinduskarmen en morgen og ventet på at det skulle bli lyst, så hun kunne skifte. Hvis jeg ikke hadde minnet henne på at lyset først kom i februar kunne hun ha blitt sittende i pysjen en stund!

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler