Overnattingstur til Svea
Kart

Turblogg: Overnattingstur til Svea

Ferske isbjørnspor, vill natur, en underjordisk verden og et lite samfunn i midten av det hele. Dette er Svea. En gang rundt 350 gruvebuser i arbeid, i dag omkring 50. Gruven ligger i dvale, men er enn så lenge åpnet for turisme.

På snøscooter til Svea

Å kjøre scooter til Svea er i seg selv en fantastisk opplevelse verdt å få med seg. Veien svinger seg gjennom vakre Todalen og Gangdalen, før den krysser Svalbards største dal; Reindalen, og til slutt tar oss med opp og over Slakbreen før vi kommer ned til Sveagruva. I Februar møter du solen på denne turen før den treffer Longyearbyen, og det er ikke uvanlig å se hoppende glade scooterdresser ved siden av de litt mer fattede reinsdyrene på veien.

Bli med til Svea!

Forventninger

Du forventer deg ikke mat i øverste klasse, bowlinghall og topp moderne treningssenter. Men Sveagruva har lagt alt til rette for at gruvearbeiderne skal trives, og når man i tillegg kan innlosjeres på internatet i egen liten leilighet så begynner man å få følelsen av hverdagslivet i Svea. Gruvedrift på Svalbard

De siste 100 årene har Svalbard vært bygget på gruvedrift. Før bergverksdriften ble satt i gang var det fortsatt for de få og overvintre på Svalbard. På det meste ca. 50 mann på en vinter, men spredd utover de små fangsthyttene og sjeldent med familien på slep, forble dette et jaktterritorium fremfor et sted å leve. Det var ikke før kulldriften tok seg opp at det plutselig ble tilrettelagt for mer permanente bosetninger, og etterhvert ble dette grunnlaget for helårssamfunnene i Longyearbyen, Barentsburg, Ny-Ålesund og Sveagruva. Sveagruva

Svea er et lite gruvesamfunn nærmere østkysten. Dette gjør også at det er større sjanse for å møte på isbjørn på denne kanten, i tillegg til mulighetene for å se sel, reinsdyr og polarrev. Beliggenheten rett ved Van Mijenfjorden byr på fjell og havis på alle kanter. Følelsen av å være bitteliten i en veldig stor og annerledes verden melder seg på en ny måte når man befinner seg i en liten by i Arktis med 50-60 personer.  

 

På det meste var det 350 personer som jobbet i gruvene, men mange pendlet til Longyearbyen utenom skift. Det har allikevel vært noen få familier som har holdt til i Svea og det finnes folk som har vokst opp i denne lille byen. I dag er det ca. 50 stk som bor og drifter stedet, til tross for at Sveagruven er midlertidig nedlagt. Forskning er også et viktig fokus i området og det er hyppige besøk fra UNIS-studenter. 

Frem til sommeren 2016 var det full gruvedrift i Svea. Gruva har vært intakt og maskinene klare til å settes i gang igjen så fort det skulle blitt gitt klarsignal. Oktober 2017 ble det bestemt at Svea Gruve skal legges ned- og de har satt av et par år til denne prosessen. Fortsatt er det folk i sving i Svea og man får oppleve en ekte arbeidsplass, ikke en utstilling bygget for et museum. Du får møte gruvearbeiderne, spise med de i messa og høre de fortelle om metodene som brukes i moderne gruvedrift. 

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler