Isfjordsafari til Von Post-breen
Kart

Turblogg: Isfjordsafari til Von Post-breen

Med 60% av overflaten dekket av is er ikke breer et unormalt syn på Svalbard, men ikke alle ligger like unikt til som Tuna- og Von Postbreen i Tempelfjorden.

 

Tekst: Iselin Næss

Sivilisasjon og villmark

Med RIB er det kort avstand mellom sivilisasjon og villmark, noe du får erfare på denne turen til Von Postbreen. Innerst i Tempelfjorden ligger denne breen med de spesielle Tempelfjella og fangsthytta Villa Fredheim som nærmeste naboer midt i isbjørnens rike.

Med fare for å favorisere for mye så må det allikevel være lov å trekke frem Tempelfjorden som en av de vakreste områdene rundt Longyearbyen. De karakteristiske Tempelfjella stiger til værs som gamle middelalderborger med tydelig lagdeling og rasrenner som fremhever tårn-følelsen.Isfjordsafari og et glimt av fangsthistorien

Bare det å kjøre RIB-båt er en spennende opplevelse i seg selv, og med det unike landskapet rundt oss kiler det litt ekstra i magen når vi setter av gårde ut fra Longyearbyen. Vi har fått på oss varme flytedresser og suser innover fjorden på vei mot det mektige bremassivet innerst i Tempelfjorden. 

Historisk er dette området kjent for å ha et rikt dyreliv som tiltrakk seg både isbjørn og pelsjegere. Og på motsatt side av Tempelfjella passerer vi Sassendalen og Villa Fredheim; en fangsthytte bygget av den kjente pelsjegeren Hilmar Nøis – en toetasjes gård som vitner om fangstkulturens storhetstid fra midten av 1800 til begynnelsen av 1900-tallet.   Rikt dyre- og fugleliv i Tempelfjorden

Områdene foran Von Post-breen er viktige hvile- og fødesteder for ringsel, og derfor er også sjansene for å møte på isbjørn større enn rundt Longyearbyen. Fuglelivet er en annen viktig del av den arktiske faunaen, og på veien inn til breen gjør vi et lite stopp ved fuglefjellet Diabas for å komme nærmere innpå de hekkende flokkene ved sjøkanten. 

Et møte med disse travle fuglene er som et lite blikk tilbake til urtiden. Mengden av fugler som sirkler over deg – og hekker tett i tett i den bratte fjellveggen er svært fascinerende, og ulikt slik man vanligvis opplever fugler fra land. Von Post- og Tunabreen

”Alltid vil jeg huske friheten inne på de store viddene”, skrev Hilmar Nøis i sin dagbok. Med utsikt til Von Post- og Tunabreen fra kjøkkenbordet er det kanskje ikke rart Nøis aldri glemte naturen på Svalbard. Von Post-breen er en 15 km lang og 100 km2 stor isbre innerst i Tempelfjorden, og hvis man regner med sidebreer kan du nesten doble arealoverflaten. Tunabreen, som er en mindre del av massivet, er en fjordbre som munner ut i fjorden som en massiv vegg rett ned i havet. Både omfanget og plasseringen til dette bremassivet er med på å nesten ta pusten fra oss. Man føler seg plutselig liten – ikke minst fordi man i RIB kan komme nærmere breen enn hva man vanligvis kan fra sjøsiden. 

På vei tilbake drar vi innom Bjonahamna og spiser enkel ekspedisjonslunsj før vi returnerer til Longyearbyen. Full av inntrykk og ikke minst røde kinn etter den friske arktiske luften, føles det nesten rart å være tilbake til sivilisasjonen; men man verdsetter da den korte avstanden mellom ekstrem villmark og bebyggelse som Longyearbyen er så kjent for. 


PRAKTISKE OPPLYSNINGER 

For alle turer gjelder værforbehold og mulighet for endret rute. Fra slutten av august avtar fuglelivet på Svalbard siden de fleste artene her er trekkfugler. Fokus blir derfor da mer på natur og historie. Prisen inkluderer transport fra/til overnattingssted (gjelder ikke fra campingplassen), flytedress og ekspedisjonslunsj. Vi gjør oppmerksom på at turen foregår i en åpen båt, og dere kan oppleve både sjøsprøyt og humpete sjø. Turen anbefales ikke for folk med ryggproblemer eller gravide.

Les mer om turen her
Lunsjpause

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com

Personvernerklæring
Cookies/informasjonskapsler