Isbjørn på Svalbard
Kart

Isbjørn

På Svalbard finnes det rundt 3000 isbjørner.

Isbjørn, polarbjørn, kvitbjørn eller hvitbjørn

Isbjørn kalles også polarbjørn og kvitbjørn/hvitbjørn (for eksempel i eventyret om Kvitebjørn Kong Valemon) og er verdens største, landlevende rovpattedyr. Isbjørnen er først og fremst å finne i arktiske strøk. Arten er en av fire representanter i slekten Ursus (bjørner).

Isbjørner finnes i store deler av den arktiske sonen. Verdens isbjørnbestand teller omkring 25 000 dyr, og 3000 av disse befinner seg på Svalbard. Det er strenge vernebestemmelser i de landene der isbjørner forekommer, og isbjørnjakt er kontrollert og sterkt begrenset.

Isbjørn trives ute på polarisen, der den jakter på sel og annet polarvilt. Den følger gjerne med drivisen og ender stadig langt fra fastisen. Isbjørner kan vandre opptil 100 mil fra nord til sør etter hvert som isen smelter og fryser. Forskerne har også registrert bjørner som har svømt 16 mil. Om sommeren trekker de som oftest inn mot land.

Isbjørn filmet av BBC med skjult kamera

Skriv ut

Kjekt å vite

 

HURTIGRUTEN SVALBARD AS

P.O.Box 548, N-9171 Longyearbyen

Tlf.: 79 02 61 00 | Org.nr. 951 291 579

E-post: info@hurtigrutensvalbard.com